Monstera Deliciosa Ø17cm
Monstera skvostná (Monstera deliciosa) je velmi populární pokojovkou s krásnými světlými a lesklými listy. Původně pochází z oblastí tropických pralesů ve Střední Americe. V angličtině je známá pod názvem „švýcarský sýr“ (Swiss cheese), a to proto, že se v jejích listech tvoří malé otvory. Dlouhé plody připomínají kukuřičné klasy a v době zralosti sladce a omamně voní. Více
Monstera Skvostná
Monstera deliciosa, známá také jako švýcarský sýr, je oblíbená tropická pokojová rostlina pocházející z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky. Vyznačuje se velkými lesklými listy srdčitého tvaru s charakteristickými štěpinami a otvory, které jí dodávají jedinečný vzhled.
Rostlina je nenáročná na péči a daří se jí na jasném, nepřímém světle a v dobře propustné půdě. Monstera deliciosa může v interiéru dorůst až do výšky několika metrů a často se používá jako výrazný prvek v domácím dekoru. Kromě nápadného vzhledu je Monstera deliciosa oblíbená také pro své vlastnosti čističe vzduchu, takže je skvělou volbou pro zlepšení kvality vzduchu v interiéru.
Zálivka
Monsteru je důležité nepřelévat, protože je velmi náchylná k hnilobě kořenů. Zalévejte ji až poté, když po předchozí zálivce několik svrchních centimetrů zeminy v květináči vyschne. Rostlině se bude dařit, pokud bude růst v dobře odvodněném květináči.
Hnojení
Monstera roste nejlépe pokud ji budete hnojit vyváženým hnojivem obsahujícím dusík, fosfor a draslík. Nejvhodnější je naředěné tekuté hnojivo nebo přírodní granulované hnojivo. Nové rostliny doporučujeme první rok hnojit každých osm týdnů, v dalších letech se pak počet hnojení snižuje.
Řez
V zimě odumřelé, nemocné a přerostlé listy seřízněte.
Půda
Hlína, písek, jíl, křída, písčitá hlína, kyselá, neutrální, alkalická
Doporučení pro pěstování v květináči
Dbejte na dobrou drenáž květináčů.